Αγρίλης

Το «Κάστρο των Παραμυθιών» που θυμίζει… Disneyland.

Αγριλης

Πιθανότατα πήρε το όνομά του από τις πολλές άγριες ελιές που υπήρχαν εκεί παλαιότερα.

Ο Αγρίλης με το απέραντο Ιόνιο που πάνω του καθρεφτίζονται τα κόκκινα ηλιοβασιλέματα και τα θεϊκά φεγγάρια που κάνουν την σκέψη να χάνεται... Ο Αγρίλης είναι σήμερα ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο θέρετρο με πολλές εξοχικές κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και σημαντικές αγροτικές καλλιέργειες.

Το «Καστρο των Παραμυθιων»

Στον Αγρίλη υπάρχει και το «Κάστρο των Παραμυθιών».

Τεράστιο και επιβλητικό, μυστηριώδες και… απόκοσμο, το κτίσμα αυτό προκαλεί στον επισκέπτη ένα αλλόκοτο συναίσθημα· ένα περίεργο κράμα νοσταλγίας, ρομαντισμού, απελπισίας για το ακατάληπτο των… «μπλεγμένων» ιστοριών του και οργής!

Παναγια η Αγριλιωτισσα

Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού.Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο.

κατοικειται απο την εποχη της Ρωμαϊκης αυτοκρατοριας

Σήμερα ο Αγρίλης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, προσελκύει πολλούς επισκέπτες στις αθλητικές του εγκαταστάσεις, για φαγητό και καφέ.

Η περιοχή, όπως και τα Φιλιατρά γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα κυρίως λόγω της φυλλοξήρας που προσέβαλε τους Ευρωπαϊκούς αμπελώνες.

Στομιο

Πρόκειται για μια μαγευτική παραλία δίπλα στον Αγρίλη.Εχει άμμο, χαλίκι και πεντακάθαρη θάλασσα.

Πρόκειται για έναν κλειστό κόλπο που περιβάλλεται από πράσινο και είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Βρίσκεται μόλις τρία (3) χιλιόμετρα από τα Φιλιατρά και 2 χιλιόμετρα από τον Αγρίλη. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με αυτοκίνητο, μέχρι ενός σημείου. Από εκεί με διαμορφωμένα σκαλοπάτια που υπάρχουν φτάνει ο επισκέπτης στο κύμα.